[...] z skrobi (ziemniaki, mąka, warzywa). Pewną ilość cukrów prostych i dwucukrów w ilości 10-20g/dziennie można dostarczyć z owoców jagodowych (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy niskosłodzone, powidła śliwkowe), produktów mlecznych (śmietanka, śmietana). Przy tak małej ilości węglowodanów w diecie, cukier prosty fruktoza zamieniany [...]
[...] 3% tł., przyprawy do smaku-1/3 kubka albo makaron z owocami -1 1/2 kubka ugotowanego makaronu razowego (2/3 kubka suchego) np. Lubelli Pełne Ziarno, dowolne owoce np. truskawki mrożone (rozgniecione z niewielką ilością cukru), ½ szklanki jogurtu naturalnego albo 1 udko z kurczaka pieczone/z rożna/gotowane, zjedzone bez skóry, 1 kubek [...]
[...] jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej witaminy, konieczne jest więc codzienne jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W diecie Polaków dobrym źródłem witaminy C są także ziemniaki, a to ze względu na częstość ich spożywania. Osoba dorosła powinna [...]
[...] zmywamy letnią wodą, następnie spłukujemy skórę zimną wodą. Maseczkę tę polecam szczególnie jesienią. MASECZKA TRUSKAWKOWA (poziomkowa) Rozkrawamy na pół jedną lub dwie truskawki i nacieramy sokiem twarz i szyję, zwilżając również lekko powieki. Po 20 min zmywamy maseczkę zimną wodą. Taką maseczkę robimy także z poziomek: rozgniatamy jagody [...]
[...] pochłaniania wszystkiego z gleby (nawozy, środki ochrony roślin), jednakże substancje te osiadają przeważnie na powierzchni, po umyciu (ale nie moczeniu) w bieżącej wodzie truskawki są bardzo dobre. Winogrona- w naszym klimacie nie zawsze dobrze dojrzewają, ale nasze krajowe odmiany są nie gorsze pod względem wartości odżywczej od [...]
[...] brokułach, kalafiorze, kapuście czerwonej, białej i papryce. Najbogatszym źródłem witaminy C w rodzimych owocach są czarne porzeczki (ok. 180-200 mg w 100 g), następnie truskawki, czerwone i białe porzeczki. Znaczne ilości tej witaminy występują w cytrynach, kiwi, pomarańczach, grejpfrutach, mandarynkach. Pozostałe owoce bardzo często [...]
[...] - morele - awokado (1/3 średnio owocu; tak to owoc) - jeżyny (1/2 kubka) - figi - grejpfruty (1/2 średniego owocu) - papaja - brzoskwinie - śliwki - maliny (1/2 kubka) - truskawki (1/2 kubka) - pomidory (tak, to też owoce) *Adnotacja, poniższe wartości zostały obliczone przez dodanie do całkowitej zawartości fruktozy połowy ilości sacharozy w [...]
[...] ograniczeń w spożywanym białku -brak ograniczeń w spożywanych warzywach Wyjątkiem sa strączkowe które maja sporo węgli Za to: -węgle minimum ale tez bez przesadyzmu jednej truskawki nie zjemy tak 30-50g idealnie -podobnie fat Kolejnym wyjściem - juz podczas imprezy - będzie,co jest w 99% niemożliwe: -wybieranie chudych potraw! A juz na pewno [...]
[...] wysoce wskazanym pożywieniem. Wiekszość ciemnoczerwonych, niebieskich i purpurowych owoiców wywołuje odczyn zasadowy w układzie trawiennym grupy 0. Pomarańcze, mandarynki i truskawki są niewskazane ze względu na wysoką zawartość kwasu, Grejfruty także są bardzo kważne, ale po zjedzeniu wykazują odczyn zasadowy, można wiec włącyzć je do diety [...]
Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie pożywieniowym - kompendium o pH NaturalNews Special Report by Jack Challem Artykuł nie jest mojego autorstwa, na forum go nie znalazłem jeżeli już jest bądź art nie jest dokońca prawdą to proszę o usunięcie tematu, aczkolwiek chciałem wam go przedstawic ze względu na to aby zachęcic wielu do spozywania [...]
[...] zawiera tłuszcz. Napoje: proteinowy koktajl każdego dnia Zastąp swoje śniadanie pożywnym, pełnym białek koktajlem owocowym. Wlej do miksera jogurt naturalny, wrzuć banany, truskawki oraz białko serwatkowe – i gotowe. W ten sposób zaspokoisz na kilka godzin głód i pozbędziesz się fatalnego nawyku podjadania zaraz po odejściu od stołu. Czas: jedz [...]
[...] 7. Jeśli ktoś lubi można dodać miód, lub użyć miodu zamiast przypraw. Tutaj muszę zaznaczyć, (żeby w całości nie zaśmiecać) że smaki można zmieniać dowolnie wykorzystując : truskawki, banany, migdały, jeżyny, banany, jabłka, czereśnie i wiele wiele innych. I co dla niektórych oczywiście może być czekolada, kulki czekoladowe, płatki kokosowe, [...]
Cześć, Ankietę wklejam na końcu. Pomóżcie proszę i powiedzcie, co mogę zmienić, poprawić. Zależy mi przede wszystkim na spadku kilku cm z obwodów, zbudowaniu bardziej sportowej sylwetki. Zaczynałam od ZERA sportu i praktycznie ZERA mięśni. Opiszę sytuację od początku: 1. Trzy lata temu w wyniku bardzo dużego stresu (u mnie duży stres = całkowity [...]
[...] takich kwasów organicznych, jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy (żurawiny, borówki) Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową [...]